25 år av TV-serier - från stenåldersdiet till Netflixbulimi

Anders Brundin
av Anders Brundin
on mars 16, 2017

046_AndersBrundin.gifVi är ett produktionsbolag som skapar animerade videos med en längd på 10 sekunder upp till 2 minuter - det är så lång tid vi har på oss att fånga uppmärksamheten hos tittaren. Våra kunders produktioner visas på såväl TV som YouTube och andra sociala kanaler men utvecklingen går fort. Anders Brundin har arbetat med storyrtelling sedan TV-seriernas storhetstid och idag delar han med sig av sina reflektioner kring innehållslängd och hitoriernas betydelse.

TV-serier som är 1-timme långa
När jag som manusförfattare på 90-talet skrev för serier som Tre Kronor och Rederiet – då var avsnitten strax under en timme långa. Man sände ett avsnitt i veckan. De sågs av en dryg miljon tittare – ibland det dubbla. Många tittare betraktade detta som TV-veckans höjdpunkt. Det här kändes ju mycket och spännande – då. I backspegeln kanske detta kan liknas vid en sorts stenåldersdiet. Ett 5:2-tittande. Några år senare började jag skriva manus även för varje-dag-såporna Vänner och Fiender, Nya Tider m fl. 23minuters-avsnitt 5 dagar i veckan – måndag till fredag. Nu var vi alltså uppe i nästan två timmar i veckan. Nu räknades tittarna i hundratusentals. Aldrig i miljoner. De här serierna ingick mer odramatiskt i tittarnas vardag. Tittartrogenheten var alltjämt relativt hög men förväntningarna inte alls lika uppskruvade som när Reine skulle bedra Mimmi eller Reidar skulle få veta om han var far till Carl. Avsnitten kunde fortfarande vara snackisar runt kaffemaskinen - men allt fler fick allt svårare att hålla isär begreppen. Var det avsnittet från igår man diskuterade eller kanske det som gick i förrgår? Det kan ha varit reprisen från i måndags också. Eller nej! Det var den där andra serien på femman!

YouTube-klipp och mastodont-serier
Idag lever vi inte bara i youtube-klippens snuttifierade tidevarv – utan även i mastodont-seriernas epok. Och mitt emellan detta serier som t ex Skam - en sorts hybrid mellan drama, reality och sociala medier. Ett Skam-avsnitt blir så långt det blir. Varje avsnitt är den totala mängden ”klipp” och ”uppdateringar” som kommit upp under en vecka och som på fredagarna lagts ihop till ett avsnitt. Allt mellan 14 och 49 minuter långa avsnitt. Skam är alltså inte en klassiskt TV-sänd serie, utan är uppbyggd som en webbaserad här-och-nu-illusion. Tittarna suggereras in i känslan av att få delta i ett exklusivt live-event, där det gäller att själv hålla koll på de klockslag när man kan få en kort inblick i ett chimärt konstant, parallellt Skam-universum.

Idag är ju, som bekant, utbudet av TV-serier enormt. Den konstanta tillgängligheten, på Play-kanalerna, Netflix och HBO, är det som styr vårt plötsligt omåttliga och omättliga konsumtionsmönster. Vi tittar inte längre, vi frossar. Bulimi-vräker i oss hela säsonger i sträck. Effekten? Jag minns i alla fall inte detaljer i de här serierna. Inte alls på samma sätt som på den gamla, automatiskt självransonerande tablåtevens tid. Jag upplever absolut en stark känsla av att det är hög kvalitet på det jag sett. Väldigt många serier är fruktansvärt bra. Men om någon skulle be mig återge exakt vad som hände i vilket avsnitt – då minns jag inte. Jag minns heller inte karaktärernas namn. Men sätt igång mig på 90-talsserier som Seinfeld och Vänner och jag kan återge repliker och hela scener i detalj. De serierna gick en gång i veckan och varje enskilt avsnitt var stora snackisar. Och sedan alla repriser och VHS-kassetter och DvD-boxar. Visst. Jag kan ju se om alla de nya serierna också. Det ligger ju bara där och väntar, ständigt åtkomliga. Men när ska jag ha tid med det? Det kommer ju hela tiden ännu nyare serier. Att sluka ännu glupskare och sedan glömma ännu fortare.

Anders Brundin, manusförfattare
[email protected]

 

Lämna en kommentar

Anders Brundin
Skriven av Anders Brundin
Anders Brundin är en storyteller med bred, mångårig erfarenhet av att skriva reklam, TV-manus, barn- och ungdomsböcker samt facklitteratur.
Sociala medier

Relaterade artiklar

3 skäl till varför ni inte ska skriva manus själva
3 skäl till varför ni inte ska skriva manus själva
Anders Brundin
By Anders Brundin
on mars 16, 2017

Ibland händer det att våra kunder vill skriva egna manus. Ofta vill de berätta så många bra saker om sina produkter och...