Så går det till vid en röstinspelning

My Lundström
av My Lundström
on december 14, 2016

010_VoiceRecording.gif
Sedan 3 år tillbaka gör Adme alla röstinspelningar tillsammans med vår partner Online Voices. Första steget är att välja rätt röst från deras databas med nära 2000 röster med olika dialekter och på alla tänkbara språk. Online Voices arbetar alltid tillsammans med professionella röstskådespelare som vet precis hur de ska läsa in manus utan allt för mycket input från oss. Mer om hur vi väljer röstskådespelare kan du läsa här.

FÖRBEREDELSER
Efter att vi har valt en röstskådespelare bokar vi en tid för inspelning. Med vid inspelningen (över telefon) är Admes produktionsledare, ni som kund, röstskådespelaren och en tekniker från Online voices. Adme mailar ut manus och bildmanus till både teknikern och till kunden i förväg så att alla kan läsa igenom innan själva inspelningen. 

Inspelningen börjar med att Online Voices ringer upp alla inblandade och kopplar ihop med studion. Om det är internationella kunder eller rödskådespelare som befinner sig utomlands använder vi Skype. Sedan ger Adme en kort introduktion av kundens verksamhet så att skådespelaren ska förstå vad företaget eller organisationen gör och vad filmen kommer att innehålla. Admes produktionsledare går också kort igenom vad som står i ramverket för filmen så att skådespelaren vet vilken tonalitet vi eftersträvar.

DAGS ATT SPELA IN
Röstskådespelaren kör igenom manus en gång rakt upp-och-ner och sen får kunden tycka till spontant. Ofta blir det mest övergripande feedback som att låta lite gladare, lite mer säljande osv. Sen ger Adme feedback som generellt brukar vara mer detaljerad. Det kan vara att rösten ska läsa manus lite snabbare eller lite långsammare. Ibland är det vissa ord som ska betonas beroende på att det dyker upp saker i bild just när den delen av rösten läses upp. Ibland kommer även teknikern med feedback. Då kan det gälla saker som att ljudet måste gå jämt över hela inspelningen. Beroende på feedback gör vi om hela tagningen eller något enstaka stycke. Ofta flyter den processen väldigt på naturligt efter en första tagning.

VAD HÄNDER SEN?
Efter inspelningen ringer Admes produktionsledare upp dig för att höra hur ni tyckte att röstinspelningen var och hur det gått till. Online Voices levererar ljudfilerna till oss och vi klipper ihop de bästa tagningarna innan vi för in det i After Effects och synkar med animationerna. Rösten måste alltså inte känna sig låst och anpassa sig efter bilderna utan vi anpassar animationerna efter röstinspelningen så att vi får bästa möjliga leverans på inläsningen.

HUR LÅNG TID TAR EN RÖSTINSPELNING?
Vi har alltid en timme bokad varje gång, men röstinspelningarna ihop med Online Voices tar sällan mer än 30 minuter. 

VAD VILL NI LÄSA OM? 
De här bloggen finns för att besvara era frågor kring videoproduktion och videomarknadsföring. Vad skulle ni vilja att vi skriver om? Skicka era frågor till my.lundstrom@adme.se så lovar vi att svara här i bloggen.

 

Lämna en kommentar

My Lundström
Skriven av My Lundström
My är Digital strateg på Adme och ansvarar för att våra kunder kan använda sina animerade informationsfilmer för att skapa den effekt eller förändring de är ute efter.
Sociala medier

Relaterade artiklar

Så används admefilm inom health care och life science
Så används admefilm inom health care och life science
My Lundström
By My Lundström
on december 14, 2016

Alla branscher har sina kommunikativa utmaningar och animerad film är ett effektivt verktyg för att lösa dessa. Idag vill vi...

3 skäl till varför ni inte ska skriva manus själva
3 skäl till varför ni inte ska skriva manus själva
My Lundström
By My Lundström
on december 14, 2016

Ibland händer det att våra kunder vill skriva egna manus. Ofta vill de berätta så många bra saker om sina produkter och...