Så arbetar ni strukturerat med er videoproduktion

My Lundström
av My Lundström
on januari 24, 2017

021_StruktureradVideoproduktion.gifEn utmaning för många som har ett kreativit yrke är att det lätt hänt att processen drar ut på tiden, det går alltid att förändra och förbättra något. Dessutom kan det tyvärr vara så att många tar sig rätten att tycka till, trots att de egentligen inte har utbildning/erfarenhet/kompetens inom området. Detta leder till mängder av korrekturvändor och kan göra att produktionsprocessen upplevs som rörig för båda parter.

HEMLIGT RECEPT
Vi får ofta beröm av våra kunder för vårt strukturerade arbetssätt där vi tycker att vi har hittat en modell som gör att vi aldrig behöver tumma på kreativ höjd eller kvalitét men ändå kan leverera på utsatt tid. I det här inlägget vill vi därför dela med oss av hur det går till när vi skapar en admefilm. Från första steget, som är en behovsanalys, till leverans av klar film och rådgivning kring att sprida den tar det i stort sett alltid 6 veckor, ibland kortare. 

 
BEHOVSANALYS
Behovsanalysen är startskottet för ert projekt och består av en samling frågor. Syftet med frågorna är att tillsammans konkretisera mål, förväntningar, innehåll och tonalitet i er admefilm. Svaren i behovsanalysen styr fortsättningen av projektet. Vi gör helst behovsanalysen tillsammans med er under en workshop där vi agerar bollplank och hjälper er att besvara respektive fråga. Mer information om grundeerna till vår beprövade behovsanalys hittar ni här.

Adme_behovsanalys.gifRAMVERK
Ramverk är Adme’s tolkning av behovsanalysen. Syftet är att sätta upp grundläggande riktlinjer för att styra innehållet och se till att nästkommande steg tas fram med precision och uppnår de mål vi siktar mot med projektet. Ramverk innehåller de tre delarna: stil, ton och perspektiv. 

1. Stil 
Utifrån behovsanalysen presenterar Adme två olika exempel på grafiska manér som är lämpliga för projektet. Förslagen ger två olika riktningar man kan dra det grafiska. Dessa bilder är inte framtagna unikt för filmen utan syftet är att inspirera och precis som hela detta steget - skala av, fokusera och välja en riktning. 
2. Ton
Tonalitet är en viktig faktor i en film och något som kan förmedlas på era olika sätt. Det är inte enbart manustexten - informationen - som styr detta utan även det grafiska, tonläge i rösten, musiken osv. Tonen kan vara till exempel glad, mörk, hoppfull eller ledsen. Här fastställer vi en helhets bild över tonen på projektet.
3. Perspektiv
Ur vilket perspektiv vi pratar med tittaren är en viktig del att fastställa i ett tidigt skede för att se till att vi lägger energi på att finslipa och förädla informationen som presenteras genom filmen. Så att vi kommunicerar med den tilltänkta målgruppen på bästa sätt.

FÖRPRODUKTION
I förproduktionen formas innehållet. Steget består av tre delar; manus, grafiskt manér och röstinspelning, som tillsammans skapar en helhetsbild av hur er film kommer att bli. Här ser vi det som fastställts i tidigare steg forma något konkret.

1. Manus
All information från behovsanalysen formas enligt det som faställts i ramverket till ett konkret manus som fångar tittaren. Här ser vi ord för ord vad det är rösten kommer säga. Manuset är kärnan i själva filmen.
2. Grafiskt Manér
Här presenteras stillbilder skräddarsydda utifrån ert varumärke baserade på den riktning som valdes i ramverket. Innehållet, dvs vad vi ser i bilderna, baseras på manustexten och syftet är att fastställa stilen på filmen så tidigt som möjligt. Bilderna representerar hur filmen ser ut om man skulle pausa den vid ett par tillfällen.
3. Röstförslag
Berättarrösten speglar ditt varumärke. Därför är det viktigt att hitta rätt. Vi sammarbetar med Onlinevoices - en databas av drygt 2500 röstskådespelare på alla möjliga språk och dialekter. Adme ger förslag på passande röster och efter att ni valt röst bokar vi en en tid för inspelning. 

RÖSTINSPELNING
Med förproduktionen klar är det dags för röstinspelning. Tillsammans med dig som kund ger vi regi direkt på plats för att garantera att inläsningen blir precis så vi önskar. Betoning och dynamik i rösten läggs på rätt ställen för att nå fram till tittaren på bäst sätt. Mer om hur inspelningen går till kan ni läsa här.

010_VoiceRecording.gifBILDMANUS
Bildmanus, även kallat storyboard, ger en tydlig överblick på hela filmen från start tillslut. Tillsammans med utdrag från manus och en beskrivande text ritas filmen upp. Lite som en serietidning. Bildmanus skissas för på ett så tydligt sätt som möjligt kommunicera det absolut viktigaste som händer i varje bild utan att fastna i detaljnivå eller färgval.

PRODUKTION
När förproduktionen är klar sätter produktionen igång! Allt från karaktärer till moln och träd i bakgrunden illustreras i stil med det grafiska manéret och följer det innehåll som fastställts i bildmanus. Och sen kommer det till liv! Med röstinspelningen på plats sätter vi timing direkt från början och musik och ljudeffekter tillkommer för att trycka på de små detaljerna och sätta precis rätt känsla.

LEVERANS
Efter leverans hålls en workshop tillsammans med dig som kund där en digital strategi läggs upp för att uppnå maximal effekt av er film utifrån de uppsatta målen i behovsanalysen. Ni får också chansen att utvärdera vårt samarbete och hjälpa oss att bli ännu bättre till nästa projekt.

VAD VILL NI LÄSA OM? 
Vi hoppas att vårt recept kan vara till hjälp för era framtida produktioner. Den här bloggen finns för att besvara era frågor kring videoproduktion och videomarknadsföring. Vad skulle ni vilja att vi skriver om? Skicka era frågor till my.lundstrom@adme.se så lovar vi att svara här i bloggen.

 

Lämna en kommentar

My Lundström
Skriven av My Lundström
My är Digital strateg på Adme och ansvarar för att våra kunder kan använda sina animerade informationsfilmer för att skapa den effekt eller förändring de är ute efter.
Sociala medier

Relaterade artiklar

Så används admefilm inom health care och life science
Så används admefilm inom health care och life science
My Lundström
By My Lundström
on januari 24, 2017

Alla branscher har sina kommunikativa utmaningar och animerad film är ett effektivt verktyg för att lösa dessa. Idag vill vi...

3 skäl till varför ni inte ska skriva manus själva
3 skäl till varför ni inte ska skriva manus själva
My Lundström
By My Lundström
on januari 24, 2017

Ibland händer det att våra kunder vill skriva egna manus. Ofta vill de berätta så många bra saker om sina produkter och...