Marknadsföring med video 2021 – vad ska man tänka på?

Skrivet av Linnéa Grankvist den 26 mars 2021

 

I december varje år gör animationsbyrån Wyzowl en stor undersökning bland både konsumenter och marknadsförare om deras syn på video som marknadsföringsverktyg. För ett par veckor sen släpptes rapporten för 2021. Här sammanfattar vi några av de viktigaste siffrorna!

Sen 2016 har andelen företag som använder video som verktyg i sin marknadsföring ökat med 41%. De vanligaste typerna av filmer som företag gör är explainer videos, filmer till sociala medier och presentationsvideor.

Det är tydligt att video fortsätter att vara ett viktigt marknadsföringsverktyg även 2021. I undersökningen säger 86% av de tillfrågade företagen att de använt video under 2020, och 93% menar att det är en viktig del av marknadsstrategin. Nära 9 av 10 tycker också att video ger bra ROI (return on investment).

Video enligt konsumenterna

Idag har nästan alla människor någon gång tittat på en explainer video för att lära sig mer om en produkt eller tjänst (96%, enligt den senaste undersökningen). 84% säger sig ha blivit övertygade att köpa något av att se en video, och nära 7 av 10 konsumenter säger att video är det format de föredrar. Människor ser i snitt 18 (!) timmar video på nätet varje vecka – en ökning på omkring 2 timmar per vecka jämfört med förra årets undersökning och hela 7,5 timmar per vecka de senaste tre åren! Trots det säger hela 85% att de vill se ännu mer video från företag 2021, så det är inte för sent att börja om du inte gjort det än!

Video och coronapandemin

Det går såklart inte att inte ta hänsyn till årets största händelse när man försöker sammanfatta och undersöka videoåret 2020. Covid-19-pandemin har påverkat oss på alla områden, och hur vi kommunicerar är förstås inget undantag.

Av de tillfrågade menar 40% av de som jobbar med marknadsföring att pandemin har påverkat deras planer vad gäller video. Av dem säger 74% att pandemin gjort det mer troligt att de kommer att använda video som del i sin marknadsstrategi.

Hela 91% av marknadsförarna tycker att video har blivit ett viktigare verktyg för företag på grund av pandemin. Bland konsumenterna säger nästan 7 av 10 att pandemin påverkat hur mycket video de ser online, och en överväldigande majoritet av dem – 96% – säger att de tittar mer än tidigare.

Nya format

Under ett år där vi tillbringat mer tid framför skärmarna kan vi också se en del förändringar i hur vi konsumerar video. Webinar är ett format som fått sig ett rejält uppsving det senaste året. I förra årets undersökning uppgav bara 49% av marknadsförare att de testat formatet, men under 2020 har den siffran ökat till 62%. Dessutom säger 91% att webinarformatet har varit en lyckad satsning, vilket gör det till den mest effektiva videokanalen av alla enligt undersökningen. Har du inte testat webinar som marknadsföringskanal än är det kanske här du ska lägga krutet 2021?

Behöver du hjälp att komma igång eller hitta nya sätt att använda film i din marknadsföring? Hör av dig så bokar vi in en kostnadsfri workshop

Skapa magi med Adme

Kom igång med ert nästa filmprojekt redan idag!
Copyright © 2019 Adme AB