Valuta för pengarna – så räknar du ut värde och ROI på din video

Skrivet av Linnéa Grankvist den 1 september 2020

HubSpot Video

För de allra flesta är en företagsfilm en ganska stor investering, och därför vill du såklart få så mycket valuta för pengarna som möjligt när du väl gjort en film. Men vad ska du egentligen mäta och vilka siffror ska du titta på för att räkna ut värde och ROI – return on investment – på din video?

Du sitter kanske som marknadsansvarig på ert företag och har äntligen övertygat chefen om att satsa en del av marknadsbudgeten på video. Det har gått några veckor, era filmer är klara och ni har spridit dem i flera av era kanaler, laddat upp dem på hemsidan och visat dem på säljmöten. Men sen då? När chefen plötsligt knackar på och frågar hur det egentligen har gått med de där filmerna ni satte ihop för ett tag sen – vad svarar du då?

Antal visningar är kanske det första du kommer att tänka på, men det finns mängder av andra sätt att mäta hur bra din video har presterat. Här går vi igenom några siffror att hålla ett extra öga på.

Antal visningar

Vi börjar med grunderna: antal visningar kommer antagligen att vara det första du tittar på. Det är både lätt och spännande att kolla upp, men det säger faktiskt inte så mycket om din videos prestation om du inte vet vem som tittat på den. Din film kanske blir viral och får mängder av visningar men bland helt fel målgrupp och av fel orsak. Färre visningar är alltså inte automatiskt något dåligt om varje person som sett den är en potentiell kund till er.

Om du ändå märker att dina filmer inte får det antal visningar du hade hoppats på kan det vara läge att se över din spridningsstrategi. Delar du filmen i rätt kanaler för er målgrupp? Har du optimerat filmen med sökord och en intresseväckande thumbnail?

Uppmärksamhet

Hur spännande tyckte dina tittare att videon var? Det kan du mäta genom att titta på hur mycket av filmen de såg, och hur många som såg klart hela. Om runt 70% eller fler såg klart hela filmen har du lyckats bra!

För att behålla tittarna kan du tänka på att hålla din video lagom lång men framförallt behöver du se till att filmen är underhållande och relevant för din målgrupp. Testa dig fram med olika typer av innehåll och dela vid olika tidpunkter för att se vad som fungerar bäst för just er verksamhet. Tänk också på att ditt innehåll kan fungera olika bra beroende på i vilket stadie i säljcykeln dina kunder befinner sig.

Antal klick

Genom att titta på antal klick (CTR) på din video kan du snabbt se om den hjälpt till att driva trafik till din hemsida eller en specifik landningssida. På vissa plattformar kan du också lägga in länkar eller thumbnails direkt i filmen och mäta hur många klick de får. Här gäller det att inte bara ha en bra film utan också att ha en tydlig Call To Action (CTA). Märker du att ingen klickar på dina länkar eller din video kan du alltid testa att uppdatera din CTA eller thumbnail för bättre resultat.

Genererade leads

Om du laddar upp dina filmer via en marketing automation-plattform och kopplar ihop systemet med ditt CRM öppnar sig en värld av nya möjligheter. Här kan du nämligen få hjälp att mäta om din video bidragit till att ni fått in fler leads eller bokade möten. Genom att titta på vilka filmer som setts av dina kunder i samband med konvertering kan du få en klar bild av vilken typ av innehåll som ger bäst resultat för just er och vad som presterat mindre bra.

Kom ihåg att sätta upp konkreta mål för att enklare kunna mäta ROI. För att få ut det exakta värdet av din företagsfilm behöver du lägga ihop era totala produktionskostnader, den tid (och därmed de löner) ni lagt ner på projektet och eventuella kampanjutgifter. Dela sen era totala intäkter från filmen med summan du fick. Får du ett positivt värde så har investeringen varit lönsam!

Skapa magi med Adme

Kom igång med ert nästa filmprojekt redan idag!
Copyright © 2019 Adme AB