SEO för Youtube - 5 tips för att sökmotoroptimera din video

Skrivet av Linnéa Grankvist den 28 maj 2020

 

HubSpot Video

 

Att man måste jobba aktivt med SEO på sin hemsida för att ranka i topp på Google är något de flesta har koll på vid det här laget. Men visste du att du också kan sökmotoroptimera dina videor för att synas högre upp i träfflistorna på både Youtube OCH Google? Här delar vi med oss av några användbara tips för sökmotoroptimering av videor på Youtube.

När du har investerat i en företagsfilm är det lätt att luta sig tillbaka och tro att den sköter sig själv efter att du laddat upp den på din hemsida och dina sociala kanaler. Men jobbet slutar faktiskt inte där! För att få ut maximal nytta av din video behöver du sökmotoroptimera den.

Youtube är världens nästa största sökmotor och faktiskt världens näst mest besökta hemsida överhuvudtaget. Dessutom ägs Youtube av Google vilket gör att filmerna du laddar upp på Youtube kan boosta din placering även i Googles sökresultat! Med det i bakhuvudet kanske det är dags att fundera på varför du inte lägger lika mycket energi på din SEO på Youtube som du gör på din vanliga hemsida. Så vad kan man göra för att få sin video att ranka högre i resultaten?

1. Välj en relevant titel

Först och främst – välj ut relevanta sökord och döp din video efter det. Sökordet ska helst användas både i själva filnamnet och i titeln på din video. De sökord du väljer hjälper sökmotorerna att hitta din video och att förstå att innehållet är relevant för dina leads och potentiella kunder.

 2. Optimera videons beskrivning och taggar

Se till att du får med dina viktigaste sökord tidigt i videons beskrivning och lägg till relevanta taggar för filmen. Undvik att använda för många taggar då det gör det svårare för Youtube att förstå vad din video handlar om. Fokusera på dina nyckelord, några alternativa sökfraser och eventuellt något bredare sökord som är relevant för ditt företag. Spana gärna på konkurrenternas filmer som rankar högt i sökresultaten och kopiera deras taggar – på så sätt är du med och tävlar om de höga placeringarna och ökar dessutom dina chanser att komma upp som förslag på andra relevanta filmer när någon ser en liknande video.

3. Välj eller skapa en egen thumbnail-bild

Thumbnail kallas den stillbild som syns i sökresultatlistan när du laddat upp filmen. Du kan själv välja en relevant bild direkt ur filmen eller ladda upp en skräddarsydd bild. Skräddarsydda bilder som kanske följer en viss mall ser konsekvent och proffsigt ut på företagskanaler. Dessutom kan det hjälpa dig att sticka ut ur mängden om du experimenterar med färg och text i din thumbnail istället för att välja en stillbild direkt ur videon. Tänk på att eventuell text måste vara relativt stor för att den ska gå att läsa i din thumbnail.

4. Lägg din video i rätt kategori

På Youtube kan du välja att kategorisera dina filmer så att de hamnar bland annat relevant innehåll. Det hjälper din SEO på traven och kan göra att din video syns oftare som förslag för användare som tittat på filmer i samma kategori.

5. Ladda upp videon på din hemsida och länka, länka, länka

Lägg gärna upp din Youtube-video på din hemsida. Här kan du också testa att skriva text ovanför eller under din video som innehåller andra varianter av dina sökord för att maximera chanserna att videon hittas. Länka gärna till din hemsida i Youtube-beskrivningen och vice versa.

Lycka till!

Skapa magi med Adme

Kom igång med ert nästa filmprojekt redan idag!
Copyright © 2019 Adme AB